2013. szeptember 30., hétfő

A chilei gasztronómia magasságai avagy mélységei és jó sok recept:)

  Amikor Chilébe érkeztem, egy olyan családba kerültem, ahol a háztartási mindenes(itt nana-nak hívják), perui volt. Ügyes, fiatal lány, jól és változatosan főzött, igy nekem az a kényszerképzetem támadt, hogy a chilei ételek alapvetően nagyon finomak:) Hosszú időbe tellett mire megismerkedtem kicsit a helyi gasztronómiával és a tavernákban a felismerhető ételeken túl(sült krumpli, sült csirke stb), mást is mertem kérni. Ehhez elsősorban meg kellett tanulnom spanyolul. Az utóbbi egy évben már bátran rendeltem mindenfélét, lévén még ha a nevét az ételnek nem is értettem, egyszerűen megkérdeztem mi van benne. Rá kellett ébrednem, hogy ebben az országban (amit amúgy imádok és ami hihetetlen tárházával rendelkezik az egzotikusabbnál egzotikusabb gyümölcsöknek és zöldségeknek, ráadásul szinte egyeduralkodója a Csendes óceán déli részének hihetetlen gazdag hal és tengeri herkentyű-készletének), a gasztronómia egyáltalán nem tör művészi magasságokba:). 
  Ebben az országban az őslakos indiánok kezdetleges konyhája keveredett a legsötétebb spanyol martalócok ízvilágával, amiből érthető módon semmilyen nívós dolog nem sülhetett ki.
  Igazság szerint ha osztanának a legjobb alapanyagokból legrosszabbul főző nemzetnek valaha valami díjat, Chile méltán esélyes lenne:)))
  Jól jellemzi az itteni állapotokat, hogy minden hét végén fél Arica felkerekedik és átmegy a perui határon...hogy minek?? Végre valami finomat enni:)))

Van egy-két verhetetlen ételük pl a "paila marina", ami egy tengeri herkentyű leves, vagy a "lomo a lo pobre"(ez egy marhahúsból készült szték és leginkább az a baja, hogy pont ugyanannyira perui kaja mint chilei:) Ezekről az ételekről, ebben a posztban már írtam.

  Van ami itt még finom, ezek közül mindenképp megemlíteném a "pastel de jaiba"-t. A jaiba az a chilei kő rák(a tarisznyarákok egy fajtája), amit nagy mennyiségben árulnak a piacokon, ráadásul élve - ennek egyenes következménye, hogy én sosem veszek:)
Ezt a fotót, itt az aricai halpiacon lőttem róluk - szegények állandóan lemászkáltak a tálcáról és egyáltalán nem lelkesedtek a gondolattól, hogy a chilei gasztronómia oltárán áldozzák fel őket:



  Az ételt igen egyszerűen készítik: hagymát és fokhagymát pirítanak üvegesre, megtisztítják a rákokat, friss, ropogós kenyeret tejbe áztatnak majd jól kinyomkodják és mindent mindennel összekutyulnak, cserépedénybe porciózzák, leöntik jó sok sajttal és bedugják a sütőbe, magas hőfokra úgy 15 percre. A végeredmény így néz ki és legalább ugyanannyira finom, mint ahogy kinéz:)




  De vágjunk bele a receptek sorába:)

CHILEI SALÁTA:

  Indítsunk valami egészen könnyűvel és azt kell mondjam, chilei viszonylatban mindennapos étellel. A főételhez itt mindig esznek salátát és a leggyakrabban chilei salátát. Ennél egyszerűbb és finomabb salátát el sem tudok képzelni. Itt úgy rászoktam, hogy ebédhez szinte mindig ezt csinálok. Pofonegyszerű az elkészítése, az egyetlen kicsit pepecselős, hogy a paradicsomoknak le kell húzni a héját(pl beledobjuk egy percre lobogó vízbe és lehúzzuk vagy egyszerűen meghámozzuk), e nélkül sokkal rosszabb, mert nem veszi át a paradicsom húsa a fűszerek ízét, vagyis csak hámozott paradicsomból készítsük!



Hozzávalók: 

- 4-5 szem közepes paradicsom(héjától megtisztítva), vékonyabb cikkelyekre vágva
- 1 közepes vöröshagyma vékonyan felszeletelve
- 2 e.k olívaolaj
- só ízlés szerint

- bors ízlés szerint
- jó sok apróra vágott friss koriander
- citromlé

Elkészítés: 


A hagymát a fotón látható módon felszeleteljük, a paradicsomoknak lehúzzuk a héját és feldarabolva hozzáadjuk.

Megsózzuk, olíva olajjal meglocsoljuk, kis citromlevet csavarunk rá és összekeverjük. Jó alaposan megszórjuk friss korianderrel:)


A CHILEI CHACARERO SZENDVICS:




  A chilei büfék kínálata homlokegyenest eltér a magyar büfékétől. Ez végülis nem meglepő, mégiscsak a bolygó túlsó felén vagyunk:) Itt sehol nem találsz büfékben olyan szendvicset amilyet Magyaroszágon megszoktunk - sajtos, szalámis, felvágottas stb. Bár a chilei konyha nagyjából sehol sincs például a gasztronómiai nagyhatalom Peruhoz képest, de be kell látni, szendvicseket bizony tudnak készíteni. Rengeteg-féle van, mindegyik más, jól hangzó fantázianévvel büszkélkedhet és a helyiek a persze a névről azonnal tudják, hogy az melyik(én 4 év után is csak néhányat ismerek névről:). Egyet már bemutattam nektek, az AVE MAYO-t(májusi madár:)), ebben a posztban írtam róla. Most érkezik a következő:)
  Ami általános ezekben a szendvicsekben, hogy a főtt vagy sült(valódi!) húson kívül sokféle zöldséget találunk bennük és a legtöbb valóságos szendvics-műremek:). 1-1 díszpéldány olyan méretű, hogy tökéletesen megfelel egy főétkezésnek. Ezekből biztos nem tudsz megenni kettőt. Ráadásul ahogy észrevettem(főként a férfiak), nagy szakértők és sosem adnának ki a kezükből egy nem tökéletesen elkészített szendvicset. Hogy ez nem is olyan egyszerű feladat, ez az alábbi receptből kiderül, mely Chile egyik jellegzetes találmányát, a chacarero-t mutatja be. Ezeket a szendvicseket itt utcai büfékben árulják, szerte a városban.

Hozzávalók:(2 személyre):


- 2 vékony szelet sovány marhahús
- olívaolaj
- 1 teáskanál piros paprika
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- nagy maréknyi zsenge, fiatal zöldbab
- 1 paradicsom
- 1 avokádó összetörve, kis sóval, citromlével, olajjal keverve
- maroknyi friss koriander
- kovászos kenyér - nagyméretű zsömle, hamburgerzsömle stb...a lényeg, hogy nagy legyen:)

Elkészítés: 


A fokhagymát összetörve keverjük össze egy kis olívaolajjal piros paprikával és egy csipet sóval. Ebben pácoljuk a húsunkat legalább 3o percig. Közben főzzük meg a zöldbabot, de úgy hogy picit roppanós maradjon, ha leszűrtük, keverjünk hozzá pici olívaolajat és sót. Szeleteljük fel a maradicsomot és sózzuk meg picit.
A húst süssük át mindkét oldalán, majd pakoljuk meg a kenyerünket a következőképpen:
Jó bőven megkenjük avokádókrémmel, majd a szelet húst pakoljuk rá, aztán a paradicsomot és a zöldbabot. Végül az egészet megszórjuk friss, apróra vágott koriander levéllel, majd nyakonöntjük majonézzel:)


Jó étvágyat!


A saláta és a szendvics után elérkeztünk a levesekhez. Ezekből háromnak a receptjét is megosztom veletek, mindhárom klasszikus, chilei étel.



CALDILLO DE CONGRIO - A CHILEI ANGOLNALEVES:




  Nagyon sokan lenézik az angolnát és a legrosszabb ízű és állagú, olcsó halként tartják számon, de rosszul teszik. Inycsiklandó finomságok készithetőek belőle:) Az alábbi recept, az alapján a link alapján készült, amit a recept végéhez mellékeltem. Ott láthatjátok mit hogyan kell összevágni és pontosan hogyan készítjük a halászlevünket.

Hozzávalók:


- 1 nagyobb fej hagyma vékony szeletekre vágva
- 6 közepes burgonya hasábra vágva
- 2 sárgarépa, karikákra vágva
- 1 evőkanál chili paprika krém(helyettesithető Erős pistával vagy Édes Anná-val)
- 2 ek apróravágott, friss koriander a levesbe főzéskor + egy csokornyi a tálaláshoz is

- oregánó
- 3 pohár száraz fehér bor
- 3 pohárnyi forró víz

- étolaj
- egy db közepes angolna
- 2 db maggi húsleveskocka
- 2 db paradicsom(héjától megtisztítva)
- só, bors izlés szerint

A következő oldalon fotókkal, lépésről lépésre bemutatják a készítési módot( 
http://www.comolohago.cl/como-preparar-caldillo-de-congrio/), de azért le is írom nektek:

Elkészítés:


1. kép: az elkészült leves
2.-3.kép: a hozzávalók
4-8: a hozzávalók adagolása lépésről lépésre:
Először a hagymát pirítjuk meg, majd hozzáadjuk a hasábburgonyát, a répát, a paprikakrémet és a friss koriandert...egy kicsit együtt dinszteljük.
9: elkészitünk két csészényi maggi húsleveskockából készült húslevest
1o: hozzáadjuk a paradicsomot
11: hozzáadjuk a 2 csésze maggi húsleveset+1 csésze forró vizet
12: majd a három csésze száraz fehér bort
13: 2o percig főni hagyjuk a levesünket kis lángon
14: végül hozzáadjuk az angolnaszeleteket, belemorzsolunk egy kis oregánót és további 1o-15 percig főzzük. Kis ideig lefedve állni hagyjuk, majd tálaljuk.



Jó étvágyat a levesünkhöz:)))



CAZUELA - A CHILEI HÚSLEVES:

  Az egyik legtipikusabbnak és leghagyományosabbnak tekinthető étel Chilében, nagyon sokszor ettem már, de megunhatatlan:) Készítik csirkéből és marha illetve disznóhúsból is, de most a marhahúsos varit teszem fel - más húsból is a készítés majdnem ugyanaz. A leves annyira laktató, hogy itt ezt egytálételként fogyasztják. Fotót kaptok a csirkésről és a marhahúsosról is:)






Hozzávalók 4 személyre:

- 4 szelet méretes marhahús
- 5-6 szem közepes burgonya megpucolva, de egészben hagyva
- 2 nagyobb sárgarépa
- 1 californiai paprika
- kb fél kiló sütőtök nagy darabokra vágva
- 1/4 kg zöldbab hagyományosan felvágva
- egy bögre zöldborsó
- 1 nagy cső friss kukorica, nagy, kb 2-3 ujjnyi karikákra felvágva
- 1 db friss, zsenge vöröshagyma
- 1-1 csokor friss koriander és petrezselyem
- 1/2 t.k oregánó
- 1/2 tk római kömény
- 1/2 pohár rizs
- só, bors
- 2 db húsleveskocka(opcionális: az eredeti levesbe persze anno nem raktak, de szerintem finomabb húsleveskockával:)

Elkészítés:

  Levágjuk a marhahús zsírosabb részeit és alaposan megózzuk, borsozzuk, majd feltesszük főni 3o percre(ha csirkehúsból készítjük, egyből hozzátehetjük a zöldsélgeket). Ezután hozzáadjuk a hagymát és az egészben hagyott(vagy félbevágott-mérettől függő) burgonyát, majd a sárgarépát, fokhagymát a kukoricát és a californiai paprikát, valamint egy csokornyi friss koriandert és petrezselymet összekötözve. Hagyjuk forrni 1o percet, adjuk hozzá a nagy darabokra vágott sütőtököt, majd fűszerezzük oregánóval, római köménnyel és sóval. Oldjunk fel két db húsleveskockát egy kis tálban(a lábosból mert levessel) és adjuk a levesünkhöz. Amikor már majdnem tökéletesre főtt a kukorica és a burgonya, akkor adjuk hozzá a felvágott zöldbabot, a zöldborsót és a fél csésze rizst. Megkóstoljuk és utánasózzuk ha szükséges. Ezután még tiz percig főzzük, majd elzárjuk a lángot és a lábost lefedve állni hagyjuk 1o percig. Tálaláskor előbb a kukoricát, burgonyát, sütőtököt és a húst szedjük ki a tányérokra, hogy demokratikusan mindenkinek, mindenből jusson:). Aztán megöntözzük a levessel és még ami benne maradt(borsó, zöldbab), majd alaposan megszórjuk, apróra vágott, friss korianderrel.

Mellékelek egy videót, amely pontosan bemutatja, lépésenként a leves elkészítését és azt is elleshetjük mit mekkorára kell felaprítani:) 





  Mindig buzdítalak benneteket, hogy amennyiben elkészítitek valamelyik receptet otthon, fotózzátok végig és írjátok meg a véleményeteket! Ezt én közzé fogom tenni itt a blogon:)
Egyik bátor olvasóm a facebook-on nekiállt és elkészítette a cazuela csirkés változatát, mi több el is küldte nekem a fotókat, valamint a véleményét is a végeredményről:)

Íme Szögedi Gyerök(facebook) magyar cazuela-ja!







És a véleménye az általa készített levesről:

"Bevágtuk:) Az nem kifejezés, hogy laktató! Szokatlan ízek, melyeket külön-külön már ismertünk, így együtt, mintha Alföldi Róbert rendezte volna... újszerű, pikáns, nagyon finom! Bocsánat a művésztől, de nem tudtam kihagyni! Nekem bejött a belefőtt sütőtök, és a kukorica is. Az oregano és a római kömény igen érdekes utóízt adott, még most, 30 perc múlva is érzem. Összességében igen finom lett!"

Kiemelte, hogy nagyon jó dolog, hogy az ember "húsleves" címén egy nagy halom zöldséggel lakik jól tulajdonképpen.
Tanácsként annyit mondott, hogy a kukoricát korábban tenné bele, mert több idő kell neki.
Külön köszönet illeti Szögedi Gyerök feleségét is, aki nélkül tuti nem jött volna létre a végeredmény :)


Egyszóval hajrá! Tessék főzni, fotózni és a ti műveitek és véleményetek is ezt a blogot fogják gazdagítani:))))



PANTRUCAS - avagy a szegény ember levese chilei módra:)

Mit főztek hastöltőnek hideg napokon a chilei asszonyok?:)

A Pantrucas nevű levest eleinte főleg Chile déli(hideg), vidékein készítették az asszonyok, mikor várták haza az egész nap dolgozó, kockásra fagyott férjüket:) Ezt olyankor főzték, mikor már kb kiürült az éléskamra, 1-2 állat csontváza függött csak a hidegben és zöldségekből sem volt teltház:) Ilyenkor mit tesz a jó háziasszony? Főz amiből tud:)
Ma már ezt persze mindenütt készítik Chilében, de most is amolyan "economico" - gazdaságos levesnek számít.




Hozzávalók(kb amit találunk itthon:)))


- marha csontok, amin még egy pici hús akad, vagy pulyka másra nem használható alkatrészei(farhát stb) Ha kevés a csont, egy picike darálthús.
- 1-2 szem krumpli, megpucolva, felvágva
- 1-2 sárgarépa nagy lyukú reszelőn lereszelve vagy picire vágva
- 1 hagyma
- 2 db tojás
- egy csésze liszt
- friss petrezselyem, oregánó, bors, olaj, két gerezd fokhagyma
- ha van otthon gyakorlatilag bármit belerakhatunk ami zöldség: pl apróra vágott californiai paprikát, vagy egy kis zöldbabot, zöldborsót.

Elkészítés:

  A húsos csontokból főzünk egy jó erős húslevest. Amikor kész, a csontokat kihalásszuk, ha van rajta kis hús leszedjük és azt visszatesszük a levesbe(ha velőscsont volt, kiütjük belőle a velőt és gyorsan megesszük amíg más nem tartózkodik a konyhában:))).
Aztán beleszórjuk a zöldségeket. A hagymát és fokhagymát olajon megpirítjuk, aztán hozzáadjuk a kis darált husit. Amikor kész, hozzáadjuk a rotyogó leveshez. Oregánóval és sóval, borssal ízesítjük.
Egy pohár liszthez hozzáadunk egy tojást(régen tojás nélkül készítették), kis sót, és egy pici meleg vizet, annyit, hogy egy kézhez nem ragadó, nyújtható tésztát kapjunk. Jó vékonyra kinyújtuk és hosszú csíkokra vágjuk. Ezután kézzel szépen beleszaggatjuk a kis lángon fővő levesünkbe.
Elzárjuk a lángot és picit állni hagyjuk. Tálalás előtt beleütünk egy tojás sárgáját és gyorsan elkeverjük benne. Miután kimertük a levest, a tányérokat jól megszórjuk, apróra vágott, friss petrezselyemmel:)

A készítési módot ezen a videón megnézhetitek






POROTOS CON RIENDA - bab gyeplővel(vagy kantárral:)

  A név gyakorlatilag arra utal, hogy a babot tényleg gyeplővel(legalábbis ahhoz hasonlóval:), spagetti tésztával készítik:)
Nézzétek meg milyen a végeredmény! Ízre még sokkal jobb, mint képen:)



  Akkor egy gyorstalpaló a chilei gyeplős babból: tipikusan Dél-Chiléből származó paraszti étel. Nagyon jó, laktató, főleg hideg, téli estéken főzték a háziasszonyok a férjüknek, amikor szerencsétlenek átfagyva hazatértek a munkából:) Bár a babból készült ételek általában nehezek és lassan emészthetőek, itt ezt a problémát lényegesen csökkenti a több féle hozzáadott zöldség, főleg a sütőtök, ami kifejezetten emésztést könnyítő zöldség és töméntelen mennyiségben tartalmaz vitaminokat - arról nem is beszélve, hogy mi magyarok alig esszük:( Szóval amilyen nehéznek néz ki az étel - bár laktató - de könnyebben emészthető mint gondolnánk. Itt Chilében hagyományosan cserépedényben tálalják.

  Barátkozzunk picit a tökkel mielőtt belevágunk, mert az eddigi receptekben is láthattátok: bizony itt Dél-Amerikában ez az alapélelmiszerek egyike. Persze ez érthető, hiszen innen származik. A tök őshazája főleg a mai Peru és Ecuador területe. És nem csupán a sütőtök, hanem az összes alfaja...úgymint patisszon, cukkini stb. egyedül a lopótök a kivétel az ázsiából származik. Itt(főleg Peru területén), már i.e 6ooo-ből találtak vetőmagokat, vagyis már akkoriban is vetették az indiánok. Ez ad magyarázatot arra, hogy itt szinte mindenbe tesznek tököt. Nem csupán az íze jó, de levesbe főzve, gyönyörű sötétsárga színt ad a levesnek. Különböző ételek, levesek, főzelékek raguk habarására is tökéletes és mondanom sem kell, hogy ezerszer egészségesebb mint a hagyományos rántás vagy habarás. A babból készült ételeknek is kiváló íz-kiegészítője. Miért érdemes enni? Mert ez az év utolsó zöldsége és igazi vitaminraktár. Egy utolsó esély arra, hogy feltöltsük szervezetünket vitaminokkal a téli időszakra. És micsoda esély! A sütőtök a szuperételek egyike, mivel tápanyagtartalma rendkívül magas. Bolygónk azon ételeit nevezik szuperételeknek, amelyek koncentráltan tartalmazzák a szervezetünk számára nélkülözhetetlen, létfontosságú tápanyagokat és vitaminokat. A zöldség húsa igen gazdag karotinoidokban. Sötétsárga színe is árulkodik a sok béta-karotinról, amely a szervezetünkben A-vitaminná alakul. Ezenkívül C- és E-vitamin-forrásunk, a magja pedig magnéziumot, káliumot és B-vitamint szolgáltat a szervezetünknek. A benne lévő antioxidánsok, a szelén, az A- és E-vitamin, a koenzim-Q hozzájárulnak szervezetünk gyors regenerálódásához, a szabad gyökök megkötésével pedig lassítják az öregedési folyamatokat. Magas vastartalma miatt nőknek különösen ajánlható táplálék.




És akkor nézzük hogyan illeszkedik a tök a "bab gyeplővel" receptjébe:)))


Hozzávalók:


(nem fogom leirni mit hogyan kell felaprítani, mivel a videón az pontosan látható. A mennyiségek is, hogy miből mennyit használunk)

- burgonya

- sütőtök
- sárgarépa
- 2 gerezd fokhagyma
- piros és zöld californiai paprika(opcionális - az eredeti receptben ez nincs)
- 15-2o dkg kolbász (jó piros színű, füstölt ízűt vegyünk)
- 1db zöldségleves kocka
- 1 fej hagyma
- vékony spagettitészta
- étolaj
- egy nagy mélytányérnyi bab előre megfőzve

Készítési mód(a videón látható lépésről lépésre)





  Olajat hevítünk és rádobjuk a fokhagymát, majd a hagymát. Hagyjuk üvegesre pirulni, majd hozzáadjuk a sárgarépát és hagyjuk picit dinsztelődni. Rászórjuk az egészen apró kockákra felvágott piros és zöld californiai paprikát, ezt is hagyjuk puhulni, közben beremorzsolunk egy zöldségleves kockát és elkeverjük. Megsózzuk és hozzáadjuk a karikákra vágott kolbászt és hagyunk időt, hogy a zöldségek átvegyék a kolbász ízét. Felöntjük másfél liter vízzel és 1o percig hagyjuk forrni. Ezután hozzáadjuk a burgonyát és a sütőtököt és újabb tiz percig hagyjuk főni az ételt. Majd a vékony spagettitésztát kettétörve, végül a főtt babot keverjük bele. Picit főzzük még(7-8 perc), majd lefedve állni hagyjuk 1o percig. 

  Értelemszerűen lehet főzni a babbal együtt. Ilyenkor az előző este sós vízben beáztatott babot föltesszük főni annyi vízben, hogy ellepje és egy külön lábosban készítjük elő a zöldségeket és a kolbászt. Amikor a bab már szinte kész, akkor hozzáadjuk a zöldséges kolbászos keveréket, ha szükséges vizet adunk hozzá és a további lépések ugyanazok: hozzákeverjük a burgonyát és a tököt. Amikor már minden szinte készre főtt, akkor adjuk hozzá a spagettit:) Utána főzzük 7-8 percet és 1o percig lefedve állni hagyjuk, aztán tálalható:)

Jó étvágyat!:)

Annyit még búcsúzóul: bár nem vagyunk gasztronómiai nagyhatalmo, de ha valakinek az a célja, hogy a lehető legtöbb féle tengeri herkentyűt kipróbálja sülve-főve, ehhez keresve sem találhat jobb országot Chilénél:))) Íme egy kis ízelítő:)







2 megjegyzés:

  1. Nagyon jók a leírásaid, szinte mindegyiket elolvastam. Lehet, hogy figyelmetlen voltam, de nem találtam rá, hogy tulajdonképpen milyen képzettséggel rendelkezel (a könnyen érthető és rendkívül stílusos leírásaid miatt is), de arra sem, hogy most tulajdonképpen milyen munkából élsz (többször olvastam, hogy éjszakára mész dolgozni)..Spanyolul itthon, vagy már csak ott, Chilében tanultál meg...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Köszönöm szépen:)
      A kérdéseidre a válaszok: 4 évvel ezelőttig, amíg Mo-n éltem, orosz tolmács voltam. Ide, Ide férjhez jöttem ki, egyetlen szó spanyoltudás nélkül. Vagyis itt tanultam meg a nyelvet. Nem tanfolyamon, hanem ami ragadt rám a koszon kívül:) Mivel itt magyar-orosz tolmácsra nincs túl nagy szükség (nomeg mert hiába beszélek már folyékonyan, azért mégsem perfekt), ezért a sógornőm diszkójában dolgozom kasszásként, már 4. éve ami amúgy óriási lökést adott a spanyol elsajátításában - egyszerűen kénytelen voltam megtanulni a nyelvet, hogy el tudjam látni a munkám:)

      Törlés